Friday, June 1, 2007

DAMAGEPLAN - NEW FOUND POWER [2004]

Damageplan
New Found Power [2004]
Elektra Records

Cowboys From Hell, Vulgar Display Of Power ve Far Beyond Driven gibi metalin başucu albümlerini yayınlamış bir grubun, Pantera'nın, küllerinden doğan Damageplan, beklenen albümünü nihayet piyasaya çıkardı. Pantera'nın özgün soundunu yaratan temel taşlardan gitarist Dimebag ve kardeşi davulcu Vinnie Paul'un yanlarına vokalde Rob Halford'un solo albümlerinde gitar çalan Patrick Lachman'ı, basta da Bob Zilla'yı (evet sanırım uydurma bir isim!) alarak kurdukları grup, modern metal olarak adlandırabilceğimiz bir sounda sahip. Agresif, karanlık, zaman zaman depresif duyguların dışavurumu olarak tanımlayabileceğim Damageplan müziği, Pantera'nın mirasını da tepe tepe kullanıyor. Dimebag'in eşine az rastlanır gitar tınısı ve tekniği ufak tefek farklılıklar dışında hala yerli yerinde. Sadece nu-metal kulvarının sıkça başvurulan klişe gitar partisyonları da grubun sounduna dahil edilmiş. Vinnie Paul'un gümbür gümbür davulları her zamanki gibi insanı yerinde oturtmayacak cinsten. Damageplan müziğinin esas farklı olduğu nokta vokaller. Lachman'ın hırlama, yırtınma, fısıldama arası gidip gelen, gerektiğinde alabildiğine melodikleşebilen vokalleri albümün bence en büyük sürprizi. Phil Anselmo'yu aratıyor mu orasına ben de karar veremedim açıkçası. Ama Damageplan'i yeni bir grup olarak değerlendirirsek Lachman gerçekten çok başarılı. Albümde, Crawl, Fuck You, Cold Blooded gibi Pantera ekolünü sürdüren şarkıların yanında, Save Me, Blink Of An Eye gibi daha ticari şarkılar da mevcut. New Found Power'ın bir diğer sürprizi de sona saklanmış. Soul Bleed adlı parça akustik gitarları, Alice In Chains'i hatırlatan vokalleri, Zakk Wylde'ın konuk olduğu gitar solosu ve orkestral düzenlemeriyle grubun isterse neler yapabileceğini cümle aleme gösteriyor. Damageplan, Pantera-zede iki kardeşin "yeni buldukları güçle" müzik yapmaya devam ettikleri nurtopu gibi bir grup. Yaptıları müzik Pantera'nın çizdiği rotanın bir devamı niteliğinde. Kayıtsız kalınmayacak kadar kaliteli, önyargısız dinlenecek kadar başarılı. [7]


-- buraya şöyle bir dip not eklemekte fayda var sanırım, R.I.P. Dimebag! malum bu kritik yazıldığı tarihte kendisi henüz hayattaydı..

1 comment:

Anonymous said...

R.I.P Dimebag! Burada belki de cok uzoel ve uzun bir tartisma olabilecek bir konuya deginmek istiyorum. Dimebag tartismasiz cok onemli bir muzisyen. Uzulerek yaziyorum onun vefati sonunda bircok kisi acaba yillardir Pantera faniymis gibi mi davraniyor? "Pantera soyleydi, boyleydi" diyerek gercekte iclerinde hissetmediklerini mi soyluyorlar. Dimebag vefat etmeseydi durum ne olacakti? Amacim tartisma ve spekulasyon yaratmak degil, sadece konuyu incelemek.
Tolga