Friday, July 13, 2007

AMORPHIS - Eclipse [2006]

Amorphis
Eclipse [2006]
Nuclear Blast

Açıkçası vokalistleri Pasi’nin ayrıldığı haberini almak epey şaşırtmıştı bendenizi. Lakin grubun verdiği mülakatlardan da anladığımıza göre, son yıllarda üzerlerine çöken rehavet halinde en büyük pay Pasi’nin ilgisizliğindeymiş. Onun gruptan ayrılmasıyla bir anlamda üzerlerindeki ölü toprağını güzelce silkeleyen grup, Fin diyarlarının kadim hikayeleriyle haşır neşir olan şarkılarına da geri dönmüş. Yeni vokalist Tomi Joutsen’i, Pasi’nin kendine özgü sesi ve vokal tekniğiyle karşılaştırmadan dinlediğinizde Eclipse, Amorphis’in en iyi albümlerinden biri olarak değerlendirilebilecek kadar kalbur üstü bir çalışma. Amorphis’in müzik piyasasında adını duyurmasını ve kabul görmesini sağlayan tüm özellikler Eclipse’de tekrar hayat bulmuş. Folklorik elementlerin, kuzeyli metal soundunun, ufak tefek caz dokunuşlarının ve akılda kalıcı melodilerin hepsi tam takım Eclipse’de yerlerini almış. House Of Sleep gibi buram buram Sentenced kokan bir şarkı dışında, Tales From The Thousand Lakes ve Elegy zamanlarının Amorphis’i geri dönmüş de diyebiliriz. Hem de brütal vokallerle birlikte. Her ne kadar Pasi’nin sesinin albümdeki bir çok şarkıya daha iyi gideceğini düşünsem de Amorphis’i tekrar formda görmek gayet mutluluk verici. Özellikle altıncı şarkı Perkele (The God Of Fire)’a dikkat diyerek bu kritiği bitiriyorum.
[8]

1 comment:

Anonymous said...

Kesinlikle Amorphis'İn en iyi albümlerinden.
Tomi ile yeni bir havaya büründükleri aşikar. Ve bu yeni tadın Pasi yerine Tomi ile daha sağlıklı yürütüleceği kanısındayım.
Neyse, Amorphis tam kıvamında geri döndü, ne de iyi etti. Özlediğimiz Amorphis'i biraz yenileyerek (ve bunu çok ta iyi başararak) çok sıkı bir dönüş yaşadılar. Dönüş diyorum çünkü Amorphis müzik adına büyük kayıplar yaşamış bir grup. Fanlarının olumsuz tepkileri de buna en iyi örnektir sanırım.
Eclipse benim açımdan bir başucu albümü!
Dinlemeyen kalmasın derim :)
Mutlulukla..


Murat (Let It Flow)